اقتصادی

افزایش مراودات تجاری تهران – ریاض

سخنگوی اقتصادی دولت روز گذشته از چشم‌انداز مثبت تجارت ایران و عربستان به دنبال سفر هیات اقتصادی ایران به این کشور و همچنین حضور هیات عربستانی در نمایشگاه اکسپو خبر داد. با‌این‌حال مطابق گزارش رسمی گمرک ایران، ارزش مجموع تجارت ایران و عربستان در سال ۱۴۰۲ کمتر از ۵۰۰هزار دلار بوده است. به گفته خاندوزی پس از وقفه طولانی در تعاملات تجاری، ازسرگیری و رساندن آن به سطوح قبلی زمان‌بر است اما آمار کنونی نشان می‌دهد راه طولانی برای رونق دوباره روابط اقتصادی میان تهران و ریاض وجود دارد. مطابق بررسی‌ها، میزان تجارت سایر همسایه های ایران با عربستان رقم قابل‌توجهی است.

به گزارش توانانیوز، روز گذشته سیداحسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت، در نشست خبری خود در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه «دنیای اقتصاد» درباره وضعیت رابطه تجاری ایران با عربستان پس از سفر وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک‌مرکزی به این کشور، گفت: «از‌سرگیری مراودات سیاسی جهت برقراری سفارتخانه‌ها و عملکرد دیپلماتیک‌ خیلی سریع‌تر به سرانجام می‌رسد اما در حوزه اقتصادی و تجاری باید پس از چندین سال مجددا بخش‌های اقتصادی دو کشور را وارد قراردادها و تعاملات جدید کنیم که زمان‌بر است.»

وزیر اقتصاد به سفر اخیر خود به عربستان و دیدار با همتای سعودی‌اش اشاره کرد و افزود: در این سفر فضای تعامل‌بخش تجاری دو کشور را بسیار مثبت دیدم، چراکه در همان ایام هیات عربستان سعودی در اکسپوی تهران ۲۰۲۴ حضور پیدا کردند که خبر خوبی برای ازسرگیری مراودات تجاری، اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌های دو کشور است. او ادامه داد: در آن نشست نیز چند پیشنهاد مشخص برای سال پیش رو مطرح شد تا بتوان شاهد به ثمر نشستن مذاکرات و مراودات اقتصادی و تجاری بود، که تقریبا تمام پیشنهادهای هیات ایرانی را همتای سعودی پذیرفت و دو فرد از طرفین موظف شدند که پیگیری‌های اجرایی مربوط به آن پیشنهاد را دنبال کنند. از این جهت چشم‌انداز مثبت، روبه‌جلو و سازنده در عرصه اقتصادی است و تقویت مراودات سیاسی بین دو کشور تسهیلگر افزایش تبادلات تجاری نیز خواهد بود.

نگاهی به تجارت ایران و عربستان

بر اساس گزارش‌های بین‌المللی، صادرات ایران به عربستان سعودی طی ۲۶سال گذشته با کاهش قابل توجه حدود ۵۷میلیون دلار به ۴۱هزار دلار رسیده است. بررسی اظهارات برخی فعالان اقتصادی نیز نشان می‌دهد در سال ۱۴۰۱، حجم تجارت ایران با عربستان حدود ۴۱هزار دلار بود که پس از بهبود روابط، به حدود ۱۵میلیون دلار رسیده است. با‌این‌حال بررسی جزئیات داده‌های گمرک در سال ۱۴۰۲ ارزش کل تجارت ایران و عربستان را کمتر از ۵۰۰هزار دلار نشان می‌دهد؛ موضوعی که نه‌تنها با برخی آمارهای غیررسمی اعلام‌شده از سوی فعالان اقتصادی تناسب ندارد بلکه نشان می‌دهد با وجود بهبود روابط، هنوز راه زیادی برای رسیدن تجارت دو کشور به سطوح قبلی وجود دارد.

برنامه همکاری با بانک توسعه اسلامی

بخش دیگری از صحبت‌های سخنگوی اقتصادی به پیشنهاد ایران برای تامین مالی جدید در اجلاس ریاض اختصاص داشت. به گفته خاندوزی، دستور کار اجلاس ریاض که در سالگرد پنجاهمین سال تاسیس بانک توسعه اسلامی برگزار شد، ایجاد یک ابتکار نهادی جدید بود که در بسیاری از بانک‌های توسعه‌ای بین‌المللی سابقه داشته و کشورهای مسلمان کمتر از آن بهره می‌برند.

او با بیان اینکه ابتکار، همان پنجره تامین مالی با نرخ ترجیحی است، افزود: در نهایت آنچه مورد تصویب نهایی این اجلاس قرار گرفت این بود که کشورهای مسلمان با درآمد کمتر، در راستای سیاست‌های فقرزدایی خود، با نرخ‌های سود کمتر و با پرداخت طولانی‌تر برای پروژه‌های خود از این تامین مالی استفاده کنند. همچنین خاندوزی تاکید کرد: در حاشیه این اجلاس مذاکرات خوبی با بانک توسعه اسلامی برای پروژه‌های مورد تایید این بانک در کشورمان انجام دادیم. این پروژه‌ها در سال‌های گذشته در ۷ استان و به ارزش ۵۰۰میلیون یورو آغاز شده و باید به اتمام می‌رسید. بانک توسعه اسلامی نیز پذیرفت که این پروژه‌ها را تا تکمیل نهایی، تامین کند. پروژه‌های جدیدی را نیز در حوزه‌های سلامت و دانش‌بنیان به بانک توسعه اسلامی پیشنهاد کردیم و در ماه‌های آینده منتظر اعلام موافقت این بانک هستیم.

سخنگوی اقتصادی دولت گفت: همچنین برای طرح‌های زیر‌ساختی کشور، از جمله فاضلاب بسیاری از استان‌های کشور، خبرهای خوشی رسید که با اجرایی و نهایی شدن تامین مالی این پروژه‌ها، شاهد ثمرات آن در حوزه عمران و آبادانی کشور خواهیم بود. خاندوزی در ادامه درباره خبر رئیس‌جمهوری در خصوص موسسات مالی ناتراز و انحلال این موسسات خاطرنشان کرد: ادغام بانک‌ها و انحلال بانک‌ها و موسسات ناتراز ادامه مسیری است که در سال گذشته شاهد آن بودیم که سه مورد تعیین‌تکلیف شد و در سال جدید نیز این مسیر قوی‌تر ادامه دارد./دنیای اقتصاد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا