رکود از اقتصاد آمریکا فاصله گرفت

براساس گزارشی از فایننشالتایمز، کاهش تنشهای تجاری میان آمریکا و چین و نشانههایی از انعطافپذیری ترامپ در قبال سیاستهای تعرفهای، اقتصاد آمریکا را بهطور موقت از خطر رکود دور کرده است.
یکی از دلایلی که باعث شده است تا کارشناسان نسبت به شرایط رکودی دیدگاه خوشبینانهتری داشته باشند این است که ترامپ در واکنش به نارضایتی و فشار بازارها تمایل خود را به تغییر رویه سیاستهایش نشان داد. او پس از واکنش منفی فعالان بازار نسبت به تعرفههای تجاری، این تعرفهها را به حالت تعلیق درآورد. همچنین با وجود تنشها و اختلافنظرهایی که با جروم پاول، رئیس فدرالرزرو، داشت اعلام کرد که قصد برکناری او را ندارد و به دنبال ثبات بیشتر فضای اقتصادی آمریکاست.
یه گزارش توانانیوز، از دلایل چشمانداز خوشبینانه نسبت به اقتصاد آمریکا، تابآوریای است که فعالان اقتصادی از خود نشان دادهاند. به عبارتی با وجود نگرانیهایی که در خصوص رکود در بین فعالان اقتصادی بود، نرخ بیکاری افزایش نیافت و بنگاههای اقتصادی اقدامی مبنی بر تعدیل نیرو را انجام ندادهاند. همچنین نظرسنجیهای ماهانه اشتغال نشان میدهد که تعداد درخواستها برای دریافت مزایای بیکاری قبل و بعد از خبر تعرفهها تغییر قابل ملاحظهای نداشته است.
این درحالی است که فعالان بازار معمولا سریعترین واکنشها را نسبت به شوکها و نااطمینانیهای اقتصادی نشان میدهند و با کاهش هزینههای تولید از طریق تعدیل نیرو خودشان را برای شرایط رکودی آماده میکنند. در همین حال طبق آمارهای وزارت بازرگانی آمریکا، هزینههای واقعی مصرفکننده در سهماه ابتدایی سال نسبت به سهماه پایانی سال ۲۰۲۴، به میزان ۱.۸درصد افزایش داشته که موجب کاهش تقاضای کالاها و خدمات از سوی مصرفکنندگان شده است. اما این کاهش تقاضا با افزایش ۱.۳درصدی سرمایهگذاری ثابت تجاری در سهماه اول سال جبران شد و به صورت کلی تولید ناخالص داخلی حقیقی آمریکا در سهماه اول سال ۲۰۲۵ نسبت به سهماه اول سال گذشته ۲درصد رشد داشت.
اقتصاد آمریکا همچنان در سایه تعرفههای سنگین
با این حال هنوز نمیتوان کاملا نسبت به شرایط آینده خوشبین بود؛ زیرا نرخ تعرفه موثر واردات آمریکا همچنان در بالاترین نرخ از ۱۹۳۰ تاکنون است. این سطح بیسابقه از محدودیتهای تجاری، نهتنها باعث افزایش هزینهها برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان میشود، بلکه نشانهای از تداوم سیاست اقتصادی دستوری و غیرقابل پیشبینی است. همچین رویکردی با ایجاد فضایی نامطمئن باعث میشود بنگاهها برای کاهش هزینهها اقدام به تعدیل نیرو کنند و سرمایهگذاران دست به سرمایهگذاری جدید نزنند.
همچنین به عقیده کارشناسان، شاید دلیل عدمتعدیل نیروی کار توسط بنگاههای اقتصادی این باشد که منتظر تغییر دادههای واقعی اقتصادی هستند تا در صورت ایجاد هرگونه تغییری در این دادهها و مشاهده نشانههایی مبنی بر رکود بهسرعت خودشان را برای شرایط جدید آماده کنند و اقداماتی مبنی بر تعدیل نیرو و کاهش هزینهها را انجام دهند. بهعلاوه بنگاههای کوچک معمولا تابآوری پایینی دارند و حتی افزایش هزینههای واردات در کوتاهمدت را نمیتوانند تحمل کنند و ممکن است ورشکست شوند.
در مجموع، هرچند کاهش تنشها در روزهای اخیر نشانهای مثبت است، اما اگر ترامپ بار دیگر به رویکرد تجاری گذشتهاش بازگردد و اقدامات مثبت انجامشده ناتمام باقی بماند، خطر رکود همچنان در کمین خواهد بود. به عبارتی تمایل ترامپ به کاهش تنشها و آمادگیای که برای تغییر مسیر از خود نشان داد توانست آمریکا را از بدترین سناریو دور کند، اما به معنی دستیابی به بهترین نتیجه نیست. به عقیده کارشناسان، اقدام ترامپ مبنی بر وضع تعرفههای تجاری همچنان یک اقدام خودتخریبگر است و میتواند موجب کاهش رشد و افزایش بیکاری شود. اقتصاد آمریکا برای بازگشت به شرایط باثبات و پایدار بیش از هر چیز به سیاستهای تجاری منطقی و قابل پیشبینی نیاز دارد؛ سیاستهایی که زمینهساز تعامل بیشتر با جهان شود، نه تصمیمهای ناگهانی که بازارها را در شوک فرو ببرند.
تعرفهها با افزایش قیمت تمامشده کالاها میتوانند درآمد واقعی و قدرت خرید مصرفکنندگان را کاهش دهند و موجب کاهش تقاضای کل شوند. به علاوه تولیدکنندگان آمریکایی همه یا بخشی از تجهیزات و قطعات مورد استفاده در زنجیره تولیدشان را وارد میکنند، بنابراین کاهش قدرت رقابتی بنگاهها پیامد ناگزیر اعمال تعرفههاست.