اولیانوف: آژانس نقش سازندهای در قبال ایران ایفا کند

نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین با اشاره به موضوع ایران گفت: از آژانس میخواهیم که وارد بازیهای سیاسی نشود. برعکس، آژانس و گروسی فرصت دارند نقش سازندهای ایفا کنند. برای انجام این کار، آنها نیازی به تسلیمشدن در برابر کشورهای مغرض در تهیه گزارش جامع ندارند.
به گزارش توانانیوز، «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین شامگاه چهارشنبه و طی سخنرانی در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با عنوان «توافق پادمانهای انپیتی با جمهوری اسلامی ایران»، از آژانس خواست که وارد بازیهای سیاسی نشود و نقش سازنده را ایفا کند».
اولیانوف در سخنرانی خود گفت: «از گزارش مدیرکل مشخص است که پذیرش قطعنامه ضدایرانی دیگری که توسط کشورهای اروپایی در نشست شورای حکام در ماه نوامبر پیشنهاد شد، تفاهماتی را که بین مدیرکل و ایران در سفر وی به تهران در آستانه آن جلسه حاصل شد، تضعیف کرد. همه اینها فقط یک چیز را نشان می دهد؛ نیازی به تضعیف تلاش های مدیرکل نیست. ما در مورد چنین تحولی هشدار دادیم. با این حال، نویسندگان قطعنامه عمدا تشدید تنش کردند، گویی این هدف نهایی آنها بود.»
او افزود: «تماسهای مدیرکل و سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران که در این گزارش ثبت شده، شایسته ارزیابی مثبت است. ما این را گامی در جهت درست میدانیم. این نشاندهنده علاقه هر ۲ طرف به حفظ تعامل منظم با هدف دستیابی به یک نتیجه قابل قبول دوجانبه، از جمله در چارچوب بیانیه مشترک سران آژانس و سازمان انرژی اتمی ایران در ۴ مارس ۲۰۲۳ است.»
انتقاد از رویکرد سیاسی گروسی
با این وجود، اولیانوف با اشاره به اظهارات سیاستزده و مخرب «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار داشت: «در عین حال، ما نگران لحن هشداردهنده مصنوعی گزارش تهیه شده توسط مدیرکل هستیم. همانطور که از سند مشخص است، هیچ رویداد منفی قابل توجهی در طول دوره گزارش در جهت موضوع دستور کار مورد بررسی رخ نداده است. با این وجود، این گزارش به طور غیرمنطقی تصویری بیش از حد نگران کننده را در مقایسه با گزارش فصلی قبلی ترسیم می کند.»
نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین تأکید کرد: «انگیزه جدیدی به مسائل مربوط به تأسیسات ایران داده میشود. این داستانها توسط آژانس بسته شده بود و در طول دوره گزارش هیچ اتفاقی نیفتاد که زمینه را برای تحریک مجدد آنها فراهم کند. نتیجهگیری بیاساس در مورد کد اصلاحی ۳.۱ انجام شده است. ما میدانیم که دیدگاههای طرف ایرانی و آژانس در مورد این موضوع متفاوت است، اما نتیجهگیری اینکه این امر موانعی را برای راستیآزمایی ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران ایجاد میکند، نتیجهگیری بسیار دور از دسترس است. دبیرخانه همچنین در حال کاوش عمیقتر به موضوع سی ساله مربوط به یک اختلاف جزئی در حسابداری مواد هستهای است.»
او با تأکید بر صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران اظهار داشت: «لازم میدانیم تاکید کنیم که هیچ یک از این مسائل خطر مستقیم عدم اشاعه ندارد و به سادگی چنین خطراتی وجود ندارد. همه چیز باید در گفتوگو بین آژانس و ایران حل شود. ایران مانند سایر کشورهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی این حق را دارد. با این حال، در واقعیت مشخص میشود که به تهران سیگنال روشنی ارسال میشود که هر کاری انجام دهد، برای آژانس کافی نخواهد بود و هر موضوعی که از دستور کار حذف میشود، میتواند در هر زمانی بازگشایی شود.»
اولیانوف تصریح کرد: «ایران به تعهدات خود تحت معاهده عدم اشاعه تسلیحات هستهای و معاهده پادمان پایبند است. این گزارش همچنین نشان میدهد که ایران به آژانس اجازه داده است تا با توجه به افزایش نرخ تولید اورانیوم غنی شده تا ۶۰ درصد، رویکردهای خود را برای اجرای پادمانها تطبیق دهد.»
او تأکید کرد: «در این زمینه، بیان “نگرانی جدی” مدیرکل در سند مبنی بر اینکه ایران تنها کشوری است که با وجود عضویت در ان پی تی اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی می کند، گیج کننده است. معمولاً این تز را در سخنرانی هیأتهای غربی می شنویم. وظیفه آژانس قضاوت سیاسی مبتنی بر ارزش در هنگام اطلاع رسانی به شورای حکام نیست، بلکه بررسی عدم انحراف مواد هستهای برای مقاصد ممنوع در چارچوب وظایف فنی خود است.»/ایسنا